Átadták az új Válogatóművet Bodrokeresztúrban

 

projektzárás1Az új létesítmények (válogatómű és nagyüzemi komposztáló) ünnepélyes átadásával lezárult a több mint 4 milliárdos támogatásból megvalósuló az „Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer teljes kiépítése” című nagyprojekt, mely négy év előkészítést követően 2013-ban indult. Ezzel az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Társulás megteremtette a lehetőségét és az infrastrukturális hátterét annak, hogy a térségben, a keletkezett hulladék mennyisége csökkenjen, és egy nyugat-európai színvonalú, modern technológiával támogatott hulladékgazdálkodási rendszer álljon működésbe.

A projektben a kivitelezési tevékenységek révén megépült egy Mechanikai-Biológiai Válogatómű, és egy nagyüzemi Komposztáló a Bodrogkeresztúri Hulladékkezelő Központban, mely a legmodernebb technológiával biztosítja a lerakott hulladék mennyiségének minimalizálását. Hulladékudvarok és újrahasználati központok ki- és átalakítása történt három helyszínen: Bodrogkeresztúrban, Sárospatakon, és Sátoraljaújhelyen. 65 új hulladékgyűjtő sziget került kialakításra, illetve 45 szelektív sziget újult meg elsősorban az alsó ürítéses szelektív szigetek lecserélésével. A házhozmenő szelektív hulladékgyűjtés kialakításához beszerzésre kerültek a szükséges hulladékgyűjtő járművek, további logisztikai járművek, és a gyűjtőedények. A projekt részeként aktív kampány zajlott, mely a környezetvédelem és ezen belül is a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívta fel a lakosság figyelmét a térségben. A Zöldzemplén csapata, összesen 31 rendezvényen vett részt, ahol játékos formában, igyekeztek közelebb hozni a térségben élőkhöz a környezettudatos életmódot.

A projekt eredményeként a legmodernebb technológiák alkalmazásával egy komplex ökológiai szemléletű hulladékgazdálkodási rendszer került bevezetésre a Társulás területén.