Véget ért a kiegészítő rekultivációs program Abaúj-Zemplénben

Európai Uniós forrásból valósult meg, Abaúj-Zemplén térségében minden idők legnagyobb szeméttelep rekultivációs programja, melynek kiegészítéseként az első programszakaszból kimaradt 9 település szeméttelep rekultivációjára is sor került.

Befejeződött Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás területén lévő felhagyott 9 db hulladéklerakó rekultivációja című, KEOP-2.3.0/B/11-2011-0001 számú Európai Uniós projekt, mely során a nagyszabású első programból kimaradt 9 szeméttelepet rekultiváltak különleges technológiával helyben, és néhányat teljes felszámolással. A szennyezett „területeket vissza adták a természetnek” és a környezetmegóvás hosszútávon is biztosítottá vált.

Mindezen túlmenően szigorú Európai Uniós kötelezettségnek is megfeleltek immár a programban felszámolt hulladéklerakók, Ugyanis a jövőben rendkívül magas bírságra számíthatnak azok a települési önkormányzatok, melyek területén fel nem számolt illegális, vagy a meghatározott normáktól eltérő szeméttelep található. A program folytatásaként a jövőben a hulladékkezelés technológiai fejlesztését kezdik el, a hatékonyság és a környezetmegóvás érdekében.