Letették az új válogatómű alapkövét

Alapkőletétel

Ünnepélyes keretek között helyezték el a Bodrogkeresztúri Regionális Hulladékkezelő Központ új válogatóműjének alapkövét április 17-én, s ezzel megkezdődött egy új, nyugat-európai színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése, amely hosszú távon biztosítja a lakossági szilárd hulladék környezetkímélő kezelését és ártalmatlanítását, csökkenti a szükséges lerakó-kapacitást, illetve növeli a környezettudatosságot az abaúj-zempléni térségben.

Májer József, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke köszöntőjében hangsúlyozta az összefogás fontosságát, és kérte a jelenlévő polgármestereket, hogy higgyenek a közös projektben, mert az új szisztéma létrehozásával nagyszerű dolgot hagynak az utókorra. Dr. Hörcsik Richárd, Zemplén és Abaúj országgyűlési képviselője beszédében nyomatékosította: hatalmas előrelépés volt a cél felé, amikor az önkormányzatok felismerték, hogy csak együttműködéssel juthatnak egyről a kettőre, és ebben a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató jelentette az összetartó erőt, hiszen közreműködése nélkül nem sikerült volna elérni azt, amiért ez a találkozó létrejött.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint, amikor a társulás tagjai úgy döntöttek, hogy benyújtják pályázatukat, 30 évvel gondolkodtak előre, ezzel megkönnyítve a következő nemzedékek életét. Az államtitkár a jelenlegi beruházásról szólva kiemelte: amellett, hogy munkahelyeket teremt és stabil megoldást kínál, mintaként is szolgál, amely előnyös a térség és az ország számára is. Hercsik István, a Zempléni Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője bemutatta a 2011 óta előkészített, több mint 4,7 milliárd forintos projekt szakmai hátterét és ismertette a bevezetendő hulladékgyűjtési rendszert, melynek keretében növelni fogják a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számát, hulladékudvarokat és egyben újrahasználati központokat létesítenek majd, és bevezetik a házhoz menő szelektív és zöldhulladék-gyűjtést, utóbbit az intézményekre is kiterjesztve.

Az esemény zárásaként Szabó Zsolt, dr. Hörcsik Richárd, Májer József és Hercsik István letették a beruházás alapkövét – egy időkapszulát –, amely egyebek közt egy általuk aláírt nyilatkozatot tartalmaz a projektről az utókor számára.