Bemutatták az új szelektív hulladékgyűjtő járműveket

autó2Az Abaúj Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás kiemelten fontosnak tartja a következő nemzedék környezettudatos nevelésének erősítését, ezért májusban rajzpályázatot hirdetett „Hova dobjam? Szelektív hulladékgyűjtés gyerekszemmel” címmel.

A rajzpályázaton alsó- és felső tagozatos, általános iskolás gyermekek vehettek részt, két kategóriában. A pályázatnak több célja is volt. Az egyik, hogy bővüljön a diákok ismerete a szelektív hulladékgyűjtésről, annak fontosságáról, a másik pedig hogy, az alkotás örömén keresztül a diákok környezettudatos szemléletét formálja. A környezetvédelemnek és a környezettudatos életmód szemléletének a hagyományát nekünk kell továbbadni a jövő generációinak, a gyerekeknek. A környezetvédelem egyik legegyszerűbb formája a szelektív hulladékgyűjtés, amivel mindenki hozzájárul környezetünk, a Földünk tisztaságának és fenntarthatóságának megőrzéséhez.

A beérkezett pályamunkák közül a legjobbakat értékes ajándékokkal (digitális fényképezőgép, MP4 lejátszó, biciklis kellékek) jutalmazták, 3 gyermek rajza pedig matricaként felkerültek az új szelektív hulladékgyűjtő járművekre, melyek a rendezvényen bemutatásra is kerültek a nagyközönség számára. A gyermekrajzokkal és grafikával ellátott járművek célja, hogy felhívják a térségben élők figyelmét környezettudatos életmód fontosságára, a megfelelő hulladékkezelés jelentőségére. A projekt keretén belül beszerzésre került gyűjtő járművek lehetővé teszik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bővítését, a csomagolási hulladékok hatékonyabb begyűjtését. Ennek köszönhetően a lerakásra kerülő csomagolóanyagok mennyisége is jelentősen csökken az újrahasznosítás aránya növekszik, segítve így a hazánk számára kötelező uniós hulladékgazdálkodási, újrahasznosítási célok teljesülését.